Boekenliefde.

Mijn moeder vertelde dat ik als kleuter al een geweldige interesse had in boeken. Naarmate ik opgroeide groeide mijn liefde voor boeken mee… Het is zo heerlijk om weg te duiken in een hele andere wereld. Of juist herkenning te vinden in de hoofdpersoon.

Oude meisjes boeken van Rie van Rossum. Deel drie: ‘Guusje in de wolken,’ heb ik na veel zoeken gevonden en aan mijn moeder cadeau gegeven.

                                                                      Mijn boekenreis varieerde van de historische avonturen boeken van de schrijvers Rosemarie Sutcliff, Thea Beckman en K. Norel.  Maar ook met de klassiekers zoals Niels Holgersson, Ben Hur, Quo Vadis en het Verre paradijs van M.M. Kaye. Verder de Fantasy van Tonke Dragt, Robin Hobb en Tolkien.

Tot de veel bekritiseerde maar door veel volwassen vrouwen nog steeds gekoesterde meisjesboeken van Leni Saris, Sanne van Havelte en Cissy van Marxveldt.

Het is dat de kaft zo stevig is, anders waren ze stukgelezen.

Later kwamen daar schrijvers als Khaled Hosseini, Kader Abdolah en heel veel anderen bij…

Geworteld in het christelijk geloof kon ik nooit uit de voeten met de Nederlandse literatuur. Ik begreep wel de zoektocht van veel schrijvers, die soms, afkomstig waren uit verstikkende, orthodoxe milieus maar vroeg me vaak af waarom dat niet in een wat poëtischer schrijfstijl kon met een minder grof taalgebruik. Het zal heus wel functioneel zijn voor het verhaal maar de donkere sfeer lijkt dan in mijn hoofd te gaan nestelen. Dus duik ik liever in de mooie schrijfstijl van Kader Abdolah of Tolkien. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Gelukkig is er genoeg leesvoer voor iedereen.

We hebben hier in huis zo ongeveer zes boekenkasten staan en eigenlijk komen we nog te kort. In de loop der jaren zijn er wel boeken verhuisd naar tweedehandswinkels e.d. maar mijn man en ik koesteren veel van onze boeken. Sommige hebben we pas na een intensive speurtocht op de kop getikt en met veel boeken uit mijn jeugd heb ik nog een hechte band. Veel boeken lees en herlees ik regelmatig. Ik vind het heerlijk om te weten hoe het verhaal gaat en me dan rustig op de details te concentreren.

Gelukkig zijn er ook veel mooie boeken in de bibliotheek te leen.

Favoriete schrijvers in de christelijke boekenwereld zijn voor mij in de eerste plaats Bodie Thoene en Francine Rivers. Het grootste dieptepunt is voor mij de Left Behind serie. Een soort soapserie over de eindtijd met weinig uitgediepte karakters waardoor het erg saai is om te lezen. Bijbelse Fantasy is niet aan mij besteed blijkbaar. De Eindtijdsrage die het in Amerika teweeg bracht, geeft me eigenlijk een verdrietig gevoel, wat ik niet helemaal rationeel kan verklaren. Maar ik denk dat ik de barmhartigheid en liefde erin mis.

Gekoesterde boeken van mijn man…

Maar gelukkig, zoals ik al eerder schreef, smaken verschillen. Mijn man is gek op Russische schrijvers en daar kom ik weer niet doorheen. Terwijl hij weer afknapt op elfen, dwergen en aanverwante Fantasyfiguren.

Het bekende De Adelaar van het Negende. Vooral naar de twee vervolgdelen: De lantaarndragers en De zilveren tak, heb ik erg moeten zoeken.
Een mooie, oude uitgave van in de ban van de Ring, met een losse kaart.

Geef een reactie