Frisse wind door hersenspinsels.

Mijn naam is Anneke, ik woon met mijn man in Gouda en ben moeder van twee zoons. We hebben twee katten waar we gek op zijn. Yoda en Luke. Hieronder lees je de intro van mijn website, in de tags hiernaast staan alle onderwerpen die me interesseren en/of belangrijk voor me zijn.

Er zijn verschillende redenen waarom ik aan deze website begin. Het opschrijven van mijn hersenspinsels geeft me rust in mijn hoofd. Verder lijkt het me erg leuk om op te delen wat ik allemaal mee ga maken in mijn nieuwe hobby en opleiding voor vrijwillige molenaar. En de naam van deze website heeft alles te maken met deze hobby…

Eeuwen geleden in de tachtigjarige oorlog.

De Spanjaarden belegerden steden in ons lage landje. Binnen de muren en wallen van deze steden raakte het voedsel op en de prins van Oranje gaf de opdracht om de molens toch te laten draaien, ook al was er geen graan om te malen. Bij Leiden gaven de Spanjaarden het beleg toen op en in het plaatsje Lochem maakten de inwoners er helemaal een mooi theater van. Ze hadden nog één varken en die lieten ze op verschillende punten in de stad flink knorren, zodat de Spanjaarden het idee hadden dat er nog een behoorlijke veestapel in de stad was.

Het draaien van de molens zonder graan kreeg de bijnaam: ‘Voor de Prins draaien.’

Mijn nieuwe hobby heeft alles met molens te maken. De laatste tijd las ik alles wat ik maar kon vinden over molens, dat prachtige oude industriële erfgoed. Hoe meer ik las, hoe meer mijn interesse groeide en ik besloot om de opleiding voor vrijwillig molenaar te doen.

Het is een pittige opleiding met een landelijk officieel examen. Best spannend dus, maar voorlopig ben ik daar nog niet aan toe. Eerst nog 150 draaiuren maken, waarvan minimaal 30 uur op andere molen dan mijn opleidingsmolen en een respectabele hoeveelheid theorie in mijn hoofd zien te krijgen. Gemiddeld duurt de opleiding twee tot drie jaar.

Het prettige is dat je zelf het tempo mag bepalen. Zo kan ik het goed combineren met mijn gezin, werk en andere interesses.

Natuurlijk ben je welkom om mijn stukjes te lezen en ik vind het erg leuk als je een reactie achterlaat maar dat hoeft natuurlijk niet. In ieder geval wens ik je veel leesplezier toe.

De Mallemolen. De zeilen zijn aan vervanging toe…

Geef een reactie