Kaart van zout en sterren

Nour, de hoofdpersoon van dit boek is een Syrisch meisje met synesthesie, het vermogen om letters, cijfers, geuren en geluiden in kleuren waar te nemen. Zij neemt je op haar eigen wijze mee in het verhaal waarin kleur een belangrijke rol krijgt.

Nours vader is overleden in Amerika waarna haar moeder, een bekende kaartenmaakster, remigreerde naar Syrië met haar drie dochters. Nours moeder wil pas vluchten voor de oorlog in Syrië als het huis boven hen instort door de beschietingen. Er ontvouwt zich een verhaal dat, ondanks de rauwe werkelijkheid van de oorlog en het vluchten, ook iets magisch-realisme in zich heeft door de manier waarop Nour de dingen beleeft. Het doet een klein beetje denken aan Toeba en het belang van de nacht door Sharhnush Parsipu of aan de boeken van Carlos Ruiz Zafón zoals de schaduw van de wind.

Elk van de zussen rouwt op hun eigen manier om hun vader. Nour doet dat door de verhalen die haar vader vertelde te koesteren en te bewaren. Die verhalen gaan over Rawiya, een meisje uit de twaalfde eeuw die zich verkleed als jongen om in dienst te treden van een bekende kaartenmaker. Haar avonturen weven zich op een boeiende manier door het verhaal.

Schrijfster Jennifer Zeynab Joukhadar is een Syrisch-Amerikaanse schrijver. Ze is geboren in New York, en heeft een islamitische vader en een christelijke moeder.

https://www.amboanthos.nl/boek/de-kaart-van-zout-en-sterren/

Geef een reactie