Rondje om de kerk

Het was vanmiddag erg rustig rond onze oude Sint Jan. Met ruimschoots anderhalve meter afstand kon ik op een bankje van het zonnetje genieten en later wat foto’s nemen. En nog even over een ontmoeting nadenken die ik daarvoor had gehad met een collega, die intramuraal werkt op een covid afdeling. We hebben vroeger jarenlang samengewerkt in de nachtdienst en konden altijd goed met elkaar praten. We glimlachen allebei als we aan die tijd terugdenken.
Verder ziet ze er moe uit, het werkt is zwaar, niet alleen door alle beschermende maatregelen maar ook door de eenzaamheid van haar cliĆ«nten. Dat ligt als een zware last op haar schouders. Ik kon niet veel doen, alleen maar luisteren, op anderhalve meter voelt dat luisteren toch anders, we maken een gebaar van omhelzen…

Vanaf het bankje keek ik direct op dit schilderachtige balkonnetje, erachter zit het museumrestaurant verscholen. Nu natuurlijk hermetisch gesloten evenals het museum zelf. Over de muur zie je nog net, als je goed kijkt, de gebroeders Crabeth staan. Net rechts van de boom. De Goudse glazeniers waar we het beroemde glas in lood aan te danken hebben kunnen zo mooi een oogje op hun levenswerk houden.

Het zonlicht is zo helder. Het doet een beetje onwerkelijk aan als je bedenkt dat de wereld op slot zit. Het spel van licht en schaduw op de Joodse begraafplaats leek dit te onderstrepen.

Achter de Joodse begraafplaats ligt de Groeneweg. Daar aan de gevel van de huidige Casimirschool hangt dit herdenkingsbord. Achter deze sobere woorden schuilt een heel drama.


Frits Stolk heeft er een zusje bijgekregen al speelde haar leven zich eeuwen geleden af. Geertje Dircx is dankzij het prachtige boek van Simone vd Vlugt uit de schaduw naar voren gekomen. Vroeger stond er een ander gebouw op deze plek. Het oude spinhuis. Het boek van Simone vd Vlugt is een aanrader als je hier meer over wilt weten. Als ik hierlangs fiets moet ik altijd even aan Geertje denken. Wat zal ze eenzaam zijn geweest. Een andere tijd, een andere eenzaamheid, maar toch…

https://www.amboanthos.nl/boek/schilderslief/

Geef een reactie