Stormvast, voor Ciara!

Zaterdag een hele leuk en leerzame molendraaidag gehad. En aangezien storm Ciara verwacht werd, ook meegekregen wat je kunt doen om de molen stormvast weg te zetten.

Het weer is een belangrijk voor een molenaar.

Mijn grootste leerdoel voor die dag was het oefenen met de vang. De molenaar van dienst, Rian, heeft er plezier in om leerlingen te begeleiden en begon eerst met een stukje theorie in de kap. De vader van Rian kwam nog even kijken, hij haalde de vang op en liet hem weer zakken terwijl wij in de kap bleven. Zodoende kon ik het proces goed kon volgen. En of het nu kwam doordat ik meer rust had gehad op mijn werk, waardoor ik minder moe was? Hoe dan ook, deze keer leek het meer te landen dan eerdere draaidagen. Toch had ik al eerder een molenaar gehad die het rustig uit kon leggen en waarbij een tweede molenaar de vang bediende terwijl ik in de kap bleef. Ach, waar het ook aan ligt, soms lijkt het net alsof je hoofd te vol zit om nieuwe info op te nemen. Ik weet van mezelf dat ik geen snelle leerling ben, praktijk en theorie heeft bij mij tijd nodig om te landen.

Voordat ik de theorie in praktijk kon brengen natuurlijk eerst de molen op de wind zetten en met een klein windje doe je alle vier de wieken met hele zeilen opzeilen. Helaas was de wind ook te mager om mee te helpen de wieken beneden te zetten en had de molen een beetje aanmoediging nodig…

Beetje gewicht in de strijd gooien helpt.

Ondertussen had ik de opdracht gekregen na te denken over de vraag, wat je kunt doen om de molen stormvast weg te zetten? Ik deelde de vraag op onze mio-app. (molenaar in opleiding-app) De antwoorden staan onder de laatste foto. Ondertussen kreeg ik tips om meer kracht te zetten bij het kruien van de molen. Niet alleen met je handen maar ook een voet tegen een spaak zetten.

Bij het vastzetten van de zeilen gebruik je altijd knopen die je, als het weer omslaat,’ altijd makkelijk los kunt maken.

Het opzeilen van de wieken vindt ik erg leuk om te doen. Van klimmen heb ik altijd al gehouden en je hebt er meer handigheid voor nodig dan kracht. Met de vang ben je buiten de molen met het vangtouw bezig, zonder dat je gelijk zicht hebt op wat er gebeurt in de kap. Het filmpje hieronder laat zien wat er allemaal gebeurt rond en in de molen als je deze gereed maakt om te draaien.

Leuk filmpje over het klaarzetten van een molen en de werking van de vang.

Hierna moest ik toch echt aan de bak. De molen op de vang te zetten en er weer af. En weer opnieuw en nog een keer…. Oefenen en nog eens oefenen om het gevoel ervoor in je vingers te krijgen. Het lukte! Het lukte echt! Het blijft wel een kwestie van oefenen, het lukte nog niet om de molen te vangen met een wiek keurig naar beneden maar het begin is er. Doordat ik beter begreep wat ik aan het doen was kostte het ook veel minder kracht. Voordat we het wisten was het tijd om te lunchen met een welverdiend kopje thee bij Hans van Gouwe Stek. En na de lunch nog een keer oefenen. Het vak van molenaar draait wel om de wind maar komt hoe dan ook niet aangewaaid.

We begonnen op tijd met het weer wegzetten van de molen. Voorafgaand aan de verwachtte storm was er juist weinig wind en we hadden de lange haak nodig om de wieken naar beneden te trekken. Door de regen zijn de zeilen nat en zwaarder om te hanteren. Ook nu kreeg ik handige tips… Dicht bij de wiek blijven en regelmatig naar achteren lopen en dan een flinke slinger geven, dan rolt het zeil zich naar boven op. En om de zeilen om de klampen te leggen gewoon meelopen en meebewegen. Wie niet sterk is….

Bij de staart van de molen met de molenaar. Natuurlijk zwaaien naar de collega, die deze foto’s maakte. Dank je wel voor de leuke foto’s Jolanda.
Stormborden kunnen uit de wieken gehaald worden als er een zware storm verwacht wordt. Verder worden de zeilen heel strak opgerold zodat de wind er geen vat op kan krijgen en goed vastgebonden. Touwen gebruiken we altijd al om de wieken extra vast te zetten. Het kruiwiel wordt eigenlijk altijd al goed vastgezet met kettingen en een slot. In de kap van de molen is de vang stevig vastgezet met het vangtouw en de kneppel. Ook kan er nog een extra balk door het bovenwiel gestoken worden. De molen wordt dan ook altijd in zijn werk gezet. Dan krijgt de storm minder vat op de wieken.

Smoezelig van het in de weer zijn met natte touwen en kettingen maar heel voldaan nog even snel wat boodschappen gedaan. Mijn man was al aan het koken. Heerlijk om dan thuis te komen, verhalen uit te wisselen, lekker te douchen en dan na het eten in je joggingpak op de bank te kruipen. Ik verheug me al op de volgende draaidag.

Geef een reactie