Opruimactie!

Bramen en heide… bij de Schaapskooi in Epe

Wat is het landschap op de Veluwe toch mooi. Als randstadsstedeling (al valt Gouda nog wel mee) heb ik afgelopen woensdag genoten van een heidewandeling met mijn jongste zoon en zijn begeleider. Zulke prachtige vergezichten. De heerlijke geur van de dennen terwijl we een stukje door het bos liepen…

Als vanzelf begon de begeleider wat stukjes afval op te rapen in het bos en ook mijn zoon begon zich steeds meer op te winden over alle troep die mensen klakkeloos achterlaten. Enthousiast begon hij mee te helpen. Hij verliet zelfs de gebaande wegen om weggewaaid plastic op te rapen, zijn voeten voorzichtig neerzettend op de rulle bosgrond naast het pad.

Als je autisme hebt doen ook al je zintuigen mee. Ook de minder zichtbare zintuigen, zoals je oriëntatie, waar je plaats is in een grote open ruimte. Of je gevoel voor evenwicht bij een verende ondergrond onder je voeten. En stel je voor dat je zomaar wegzakt in de grond? Zaken die mensen zonder autisme automatisch filteren kunnen voor mensen met autisme behoorlijk angstaanjagend zijn. Daarom was ik dus echt trots op mijn zoon toen hij de rulle bosgrond trotseerde en over takken stapte om het afval te verzamelen.

Nadat we onze handen vol afval hadden en mijn zoon zo in de verzamelflow zat dat hij eigenlijk het hele bos wel op had willen ruimen gaf zijn begeleider de nodige begrenzing. We zouden we ermee ophouden. Alleen kwamen we op weg naar de parkeerplaats langs een bankje waaronder achteloos een stapel drankflessen gedumpt was…

Die troep konden we toch echt niet laten liggen!

De Veluwe wordt steeds meer gebruikt als dumpplek voor afval. Niet alleen criminelen lozen er hun drugsafval, maar ook inwoners uit de omliggende gemeentes dumpen hun restafval in de natuur. Zelfs toeristen die een dagje op bezoek komen ruimen de rommel niet op. 
Het toenemende afval is al geruime tijd een probleem op de Veluwe. Boswachter Lennard Jasper herkent de situatie: “Drugsafval, grofvuil, huishoudelijke apparaten, meubels, keukenafval, asbest, je kunt het zo gek niet bedenken of we komen het wel tegen. Daar komt bij dat de Veluwe steeds populairder wordt bij toeristen en dagjesmensen, en die laten ook hun sporen na. Het wordt steeds vuiler op de Veluwe, dat is een keerzijde van het succes.”
Boswachters vinden het meeste afval op locaties, zoals parkeerplaatsen, aan de randen van het bos en doorgaande fietspaden.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om het probleem te verminderen. Boswachter Jasper is persoonlijk van mening dat er meer schoonmaakacties moeten worden georganiseerd. De bezoeker kan hierbij meehelpen door rommel op te ruimen. Ook de gemeentes zijn een belangrijk onderdeel hierin. Volgens Jasper kunnen gemeentes goed kijken naar de effecten van hun afvalbeleid. 
Tips
Wilt u graag meehelpen met het verminderen van afval in de natuur? Lees hieronder 5 handige tips:
1. Neem een hervulbare fles mee om uit te drinken. Zo komen plastic drinkflesjes niet in het milieu terecht.
2. Gebruik een afvalzak om je afval in te gooien of breng het naar de prullenbak. Zo voorkom je onnodig afval in de natuur.
3. Gebruik een broodtrommel voor je lekkere lunch. Hierdoor kun je van een heerlijke lunch genieten zonder dat je rommel maakt.
4. Gebruik een eigen tas in plaats van een plastic zak om spullen in te doen.
5.Gooi niet zomaar je kauwgom op de grond. Het vergaat pas na 20 jaar!

https://veluweduurzaam.nl/vijf-tips-om-afval-de-natuur-te-verminderen

Geef een reactie